Press "Enter" to skip to content

Źródła gastronomii – jak rozpocząć gotowanie?

O zalążkach kuchni wolno mówić odpowiednio od momentu, kiedy ludzie ułaskawili płomień. Treścią kuchni jest bo obróbka żywności, to oznacza, że żeby nazwać coś daniem kulinarnym musi ono zostać zmienione a nie skonsumowane w formie, w której występuje w przyrodzie. Na przykład talerz pełen surowych jabłek nie jest strawą. Kuchnia kształtowała się wobec tego od momentu, kiedy ludzie nauczyli się posługiwać przyrządami oraz ogniem. Był to przełomowy moment, bo mięso po upieczeniu bądź ugotowaniu jest odpowiedniej strawne, a mięso dłużej zachowuje świeżość. To właśnie kłopot z psuciem się żywności był jednym z najistotniejszych, które musiała pokonać ludzkość na drodze ku cywilizacji. Do utrwalania żywności nadzwyczaj wcześnie zaczęto używać dymu.
Mięso wędzone nie psuje się nawet przez dużo miesięcy. Umiejętność wyrobu naczyń ceramicznych pozwoliła na gotowanie mięsa. Nie wiemy jak zaczęły się początki autentycznej kuchni, kiedy tak właściwie to zaczęto łączyć ze sobą różne składniki i dodawać przyprawy. Wiadomo jednakże, że wszelkie rozwinięte cywilizacje rozwinęły własne umiejętności kulinarne.

Ludzie są wszystkożerni. Oznacza to, że możemy żywić się zarówno mięsem jak oraz artykułami roślinnymi. Wydaje się jednakże, że przodkowie gatunku homo sapiens opierali swoją dietę na roślinach. Te były sporo łatwiej osiągalne. Rośliny są używane w kuchni po dzisiaj dzień, a zdaniem dietetyków, muszą ustanawiać podstawę diety. Mięso powinno być jedynie dodatkiem do dań składających się ze zbóż, warzyw i owoców. Tak właśnie przedstawia się podstawowy podział towarów roślinnych. Zboża oraz ziemniaki we wszelkich regionach świata stanowią podstawę kuchni. Są źródłem dużej ilości energii.

Obejmują również witaminy i mikroelementy. Tych ostatnich najwięcej jest jednakże w warzywach i owocach. Owoce, ze względu na słodki smak, są przez ludzi, zwłaszcza dzieci, niesłychanie ochoczo spożywane. Prawdopodobnie ewolucja ukształtowała nas tak, że słodki smak kojarzy nam się z zawartością witamin. W następstwie tego ubóstwiamy tak niesłychanie słodycze. Ciasta, torty i inne słodkości są jedną z dyscyplin sztuki kulinarnej, nie najzdrowszą, niemniej jednak za to atrakcyjną.

Dodaj pierwszą opinię do publikacji

Dodaj komentarz